Hoogeveen
lokale werkgroep

Tussenstand Write for Rights


Zo’n veertig mensen schreven zaterdagmiddag samen 190 brieven en kaarten voor gewetensgevangenen wereldwijd. Op de Dag van de Rechten van de Mens organiseerde Amnesty Hoogeveen traditiegetrouw een schrijfactie in de bibliotheek. Burgemeester Karel Loohuis en de bibliotheek verleenden wederom met enthousiasme hun medewerking. 

“Oef, m’n arm is dat vele schrijven niet meer gewend. Even pauze hoor.” Meerdere aanwezigen uitten een zin als deze tijdens de schrijfmiddag. Om vervolgens de pen weer ijverig op te pakken. Voor velen van hen is Write for Rights een traditie geworden die bij de decembermaand hoort.
Karel Loohuis merkte op bij de opening: “Soms denk je wel eens: is het nou nog steeds nodig? Helaas is dat wel het geval. Niet alleen ver bij ons vandaan, maar ook in Europa is sprake van onderdrukkende regimes waar ik me zorgen over maak. Dat maakt het alleen maar belangrijker om mee te blijven doen.”
Aya Wolting van Amnesty Hoogeveen beaamde dit: “Elk mens dat vrijkomt, geen stokslagen meer krijgt of voor wie het vonnis van de doodstraf wordt ingetrokken, maakt het waard om door te gaan.”

Successen
Amnesty heeft de gewoonte individuen uit te lichten, met aandacht voor hun persoonlijke verhalen. Wie de informatie leest die bij de voorbeeldbrieven staat vermeld, heeft daarna wel een arm met spierpijn over voor de goede zaak.
En hoewel de schrijfactie nooit voor alle gewetensgevangenen een positief gevolg heeft, is er in de maanden erna altijd wel goed nieuws te melden. Zo werd in 2022 Bernardo Caal Xol uit Guatemala vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis. Hij was opgesloten omdat hij zich had ingezet om de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya’s te beschermen. Tijdens de Write for Rights-actie in 2021 werd geschreven voor zijn vrijlating. Hij liet Amnesty weten: “Deze kaarten zullen nooit meer verdwijnen. Dit inspireert mij nog meer om door te blijven gaan met vechten en me te blijven uitspreken.”

Demonstratierecht
De tien brieven die dit jaar geschreven konden worden, hadden allemaal een link met het recht om te demonstreren. Mensen werden belet, lastig gevallen, mishandeld, gevangen gezet of zelfs geëxecuteerd. Hoewel in Nederland de voorvallen op dit gebied minder hevig zijn, is het recht op demonstratie ook hier niet vanzelfsprekend. Niet voor niets startte Amnesty Nederland dit jaar de campagne ‘Right to Protest’.
Wolting vond het belangrijk om op te merken dat de samenwerking met de gemeente Hoogeveen, bijvoorbeeld bij het organiseren van een wake of handtekeningenactie, plezierig verloopt. “De gemeente wil graag duidelijkheid over wat we gaan doen – en hoeveel lawaai we gaan maken – en wenst ons dan een goede actie toe. Daar zijn we blij mee.”

Tussenstand
Na de schrijfactie in de bibliotheek komt de tussenstand uit op 288 kaarten en brieven. Komende week stijgt de teller nog. Diverse klassen uit het voortgezet onderwijs en mbo leveren dan hun brieven en kaarten in. Ook schreven er mensen vanuit huis mee. De werkgroep hoopt het aantal van vorig jaar, 638 stuks, te evenaren en natuurlijk bij voorkeur te overtreffen. De eindstand meldt de Amnesty-werkgroep in de tweede helft van december op haar facebookpagina en deze website. 

Bekijk de foto-impressie